Alternatal Alapítvány - Háborítatlanul projekt

Alternatal Alapítvány - Háborítatlanul projekt

2014.szeptember – 2016. február

Támogató: Norvég Civil Alap

Az Alternatal Alapítvány önkéntesei, doulái, bábái a velük kapcsolatba került anyák visszajelzéseiből arra következtettek, hogy az információhiány sok kárt tud okozni a szülő nők szülésélményeiben, mely kihat a születendő baba első, életet meghatározó tapasztalataira. Ennek kiváltó okán az alapítvány pályázatot nyújtott be a Norvég Civil Alap támogatási alaphoz, hogy az információterjesztésre helyezve a hangsúlyt minél több nőhöz eljussanak az alapítványban munkálkodó szakemberek többnapos szülésfelkészítés keretében és beszélgessenek a szülés és születés fontosságáról. A több mint egyéves projekt során vidéki és budapesti szülésfelkészítéseket tartottak az Alternatal Alapítvány kirendelt szakemberei, filmvetítéseket (Freedom for Birth, Microbirth) tartottak az önkéntesek megcélozva az orvostanhallgatókat, hogy közvetlen párbeszéd alakulhasson ki a bábák és az orvostanhallgatók között. Ennek elérése céljából orvos-bába plakátok születtek, melyeket orvosi egyetemeken helyeztek ki az önkéntesek. A plakátok fő szlogene: Orvos és bába kéz a kézben a szülő nőért és a babáért. Interjúk készültek intézeten kívül és intézeten belül szült nőkkel a szülési tapasztalataikról, melyek az otthonszules.hu oldalon olvashatóak. Az alapítvány szakemberei számára lehetőség nyílt a 2015-ös párizsi ENCA (European Network of ChildbirthAssociation) konferencián való részvételre. Főcélunk az volt a projekttel, hogy minél több nőhöz eljuttassuk a háborítatlan szülés és születés fontosságát. Célunk volt elérni az orvos-bába plakátokkal, hogy az orvostársadalom nyisson a bábai hivatás felé és elinduljon a kommunikáció, ezáltal a javuljon a kapcsolat is, ez azonban egy hosszabb távú folyamat, melynek nincs érzékelhető lenyomata egyelőre. Az Alternatal Alapítvány Háborítatlanul elnevezésű projektje a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósult meg.

Kik vagyunk mi? Az Alternatal Alapítvány célja, hogy az anyák és családok felkészítésére, védelmére és megerősítésére szolgáljon azáltal, hogy az emberélet egyik legfőbb eseményénél, a gyermek születésénél segítsen az anyáknak, családoknak – egészségi állapotuknak, vágyaiknak, a tudomány aktuális fejlettségi fokának figyelembevételével – kiválasztani és biztosítani a lehető legmegfelelőbb és legbiztonságosabb körülményeket, valamint azok személyi és tárgyi feltételeit. Hisszük, hogy kitartó munkánk eredményeképpen csökken az intézeten belüli szülésvezetéseknél a szülés körüli beavatkozások és az abból következő szövődmények száma, ennek következtében sikerül elérni, hogy a szülési kedv nőjön. Az esélyegyenlőség jegyében továbbra is kiállunk amellett, hogy az intézeten kívüli szülést választó családokat egyenlő jogok illessék meg azokkal, akik a megszokott utat választják. Távlati célunk, hogy közvetett módon elérjük, hogy a császármetszések száma visszaszoruljon a nők felelős döntésének okán, és egy egészséges arány alakulhasson ki a jövőben, amely a nők és az újszülöttek testi és lelki egészségének megőrzését, ezáltal a társadalom egészségét szolgálja. Működésünkkel támogatjuk az egészségtudatos szülői magatartást, melynek hatására az ellátást nyújtó szakemberek szemlélete is változik.

További információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1plakat