„Szálljon az ének határok nélkül”

A Békés Megyei Nők Egyesülete a NEA „Szálljon az ének határok nélkül” című pályázaton nyert támogatást és felvette a kapcsolatot a Szamosújvári TÉKA Alapítvánnyal, mint konzorciumi partnerrel. A TÉKA Alapítvány 1992-ben alakult. A 20 éves évfordulójuk alkalmából „Égtájak – Szamosújvári Kulturális Napok”című rendezvényt szerveztek. Egyesületünk a 2013. január 25-26-ai szamosújvári kórustalálkozón a békéscsabai Trefort Ágoston Fiúkórussal képviseltette magát és gondoskodott az együttes utaztatásáról.
Azért esett a választásunk a Trefort Ágoston Szakközépiskola Fiúkórusára, mert ez elért eredményeik alapján nemcsak Békéscsabán, Békés megyében, sőt országosan is elismert.
Vezetőjük Surinásné Tóth Olga tanárnő, karnagy örült a felkérésnek és tolmácsolta fiúknak is, akik üdvrivalgásban törtek ki, mert még nem léptek fel Erdélyben.

A Trefort Ágoston Szakközépiskola Fiúkórusa január 25-én 17 óra körül érkezett meg Válaszútra a Kolozsvártól 26 kilométerre fekvő erdélyi faluba. Itt a Kallós Zoltán Alapítvány képviselői várták a kórust majd tovább indultak Szamosújvárra. Az ottani művelődési házban 19 órakor kezdődött a Vajdasági Adai Színtársulat előadása, Diend: Végzős gimnazisták zenés kálváriája címmel. Vacsora után a táncházban kulturáltan szórakoztak a fiatalok, széki népzenére táncoltak, ismerekedtek 23 óráig, majd visszautaztak a szállásukra. Másnap reggeli után látogatták meg a Kallós Zoltán néprajzkutató által létrehozott múzeumot, ahol maga a Kossuth- díjas tudós fogadta és kalauzolta a csoportot. A Kallós Zoltán Alapítványt a kutató 1992-ben azért hozta létre, hogy az elsősorban kutatási, szociális és kulturális területen működjön, először a néptánc kedvelő fiatalokat támogatta, nemzetközi mezőségi népzenei és néptánc tábort szervezett, később bővítette tevékenységét, ma már gyerek-, oktató és alkotótáborokat, felnőttképzéseket is szerveznek itt. Mivel Kallós Zoltán nem tudott velük maradni a kórustalálkozón, a fiúk itt rögtönzött koncertet adtak a tiszteletére; ő pedig az általa alapított néprajzi múzeumban tartott nekik vezetést, kalauzolt őket a népi tárgyak között, ami az ő magángyűjteménye. Szombat reggel benépesült a Szamosújvári a művelődési ház, ahol 10 órakor kezdődött az első alkalommal szervezett kórustalálkozó. A találkozón fellépett a Művelődési Ház kórusa, a kolozsvári és szamosújvári baptista kórus, a szamosújvári örmény, görög katolikus, református és ortodox énekkarok, a házigazda Téka Alapítvány Kaláka együttese, vendégként a békéscsabai Trefort Ágoston Fiúkórusa.
A kórus fellépésükkor Badács Árpád, Rubinstein, Daróci-Bárdos Tamás és Bárdos Lajos műveit adták elő, a közönségtől nagy tapsot kaptak a fiúk. A telt ház előtt zajlott bemutatkozást kötetlen beszélgetés, ismerkedés zárta. A Téka Alapítvány biztosította az ebédet és a hazautazáshoz úti csomaggal látták el őket. Vidám hangulatban, rengeteg élménnyel és a viszontlátás reményében indultak haza.

Vendéglátókat 2013. március 9-től március 31-ig tartó Csabagyöngye Kulturális Központ által szervezet Tavaszi Fesztivál keretein belül hívtuk meg 2013. március 22.-23-ára. A Téka Alapítvány Kaláka együttesének Rozmaring népdalkórusa és ifjú zenekarunk, a Kontra Banda március 22.-én 14 órakor érkezett Békéscsabára. A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumánál fogadtuk a népdalkórust. A szállás elfoglalása után a fellépés helyszínére mentünk a Csabagyöngye Kulturális Központba, ahol megvendégeltük az együttest, ezt követően bemutattuk vendégeinknek a 2013. január 22-én átadott épületet és az előterekben megrendezésre került fotó és plakát kiállítást. A népdalkórus tagjai átöltöztek a fellépéshez és próbálni kezdtek, közben megérkeztek a Trefort Ágoston Fiúkórus tagjai, akik a megvendégelésünk után felkészültek a 18 órakor kezdődő közös műsorra. A fellépők a multifunkcionális teremben több mint 250 fő előtt mutatkoztak be, nagy sikerrel.
A Békés Megyei Nők Egyesületének elnöke Szikora Mihályné valamint Békéscsaba város nevében Herczeg Tamás Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának tanácsnoka köszöntötte a résztvevőket. Elsőként a Trefort Ágoston Fiúkórusa zenekari és zongora kísérettel lépett fel. A műsor előtt Surinásné Tóth Olga tanárnő, karnagy bemutatta a kórust, az elért eredményeit, és az előadásra kerülő műveket. Másodikként vendégeink, a népviseletbe öltözött Rozmaring népdalkórus és ifjú zenekaruk, a Kontra Banda lépett fel. Vezetőjük Egri Hajnal bemutatta a TÉKA Alapítványt és tájékoztatta a nézőket az együttes megalakulásáról. A népdalkórus mezőségi, széki, felcsíki és kalotaszegi népdalokat, népzenét adott elő. A kórusok fergeteges műsorral lepték meg a nézőket, ami nagy sikert aratott, így a tervezett időt félórával túlléptük. A Kulturális Központ éttermében megvacsoráztak vendégeink és ezt követően elindultak a szálláshelyükre. Másnap reggel 8 órakor a szálláshelyről a Gyermekélelmezési Intézmény éttermébe kísértük vendégeinket, ahol megreggeliztek. A reggeli helyszínétől autóbusszal mentünk a Csaba Centerhez, menetközben ismertettük a híresebb épületeket. A Centerben tett látogatásunk után végig mentünk a Békéscsabai sétáló utcán, menetközben megmutattuk a nevezetes épületeket (Ibsen Ház, Jókai Színház, Városháza, Római Katolikus Templom). A fiatalok kérésére egy hangszerboltba is bementünk, ahol nagy érdeklődéssel nézték a hangszereket és vásároltak. Megtekintettük a Munkácsy Mihály Múzeum állandó és időszaki kiállításait. Városnéző körutunk befejeztével visszamentünk a Gyermekélelmezési Intézmény éttermében ahol megebédeltek és az általunk elkészített úti csomagok átadása után elindultak.  A viszontlátás reményében köszöntünk el vendégeinktől.

Fellépő kórusok bemutatása:
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium Trefort Ágoston Műszaki Tagiskolájában szakközépiskolai és szakmunkás tanulók képzése folyik. Az itt működő Trefort Ágoston Fiúkórus 1999-es megalakulása óta megszakítás nélkül működik. Az iskolai jellegből adódóan a 30-35 fős kórus tagjai folyamatosan változnak, azonban mindig legalább 50-60%-uk 2-3 évig együtt énekel. Kezdetben csak egyszerűbb művek előadására vállalkoztak, mára azonban repertoárjuk kibővült, és többszólamú, igényesebb művek előadására is képesek. A fiúkórus  legtöbbet és legszívesebben énekelt kórusművei magyar zeneszerzők (Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bárdos Lajos, Karai József, Vavrinecz Béla) népdalfeldolgozásai, katonadalok, tréfás ivónóták. Emellett egyéb világi és egyházi műveket, más népek dalait is éneklik.
Eddig elért eredményeikből csak néhányat említünk: 2000-től 2012-ig minden évben „arany fokozat” az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyen. 2001-ben „ezüst fokozat”az Országos Társas Éneklési Versenyen, Budapesten.
2002-től rendszeres fellépés a lengyelországi Myślenice városában.2004-ben és 2010-ben „Az Év Kórusa” díj az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenye. 2006-ban III. helyezés a XII. Hévízi Országos Bordalversenyen. 2006-ban és 2007-ben eredményes szereplés a „Szülőföldünk Békés megye” művészeti fesztiválon, valamint a budapesti, a televízió által is közvetített gála műsoron való fellépés. 2007-ben III. helyezés a Páter Tamás Alajos Zenei Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő Egyházzenei Fesztiválon. 2010-ben „Vízfesztivál 2010” dalversenyen I. helyezés középiskola kamara kategóriában. 2012-ben „Tiszta hanggal – a tiszta vízért” dalversenyen I. helyezés középiskola kamara kategóriában.